Filmajánló – Ernelláék Farkaséknál

Tavaly ilyenkor ültünk be a moziba a legújabb ígéretes magyar filmre, amiről csak annyit tudtunk, hogy egy színházi darab játékfilmmé átdolgozott változata. Ennél azonban sokkal többet kaptunk. Filmajánló következik…

 

Illusztráció: Rónai Detti

 

A történet helyszínéül egy család lakása szolgál – nem mellékesen a rendező, Hajdu Szabolcs és családja otthona –, ahol körülbelül egy nap leforgása alatt ismerjük meg a szereplőket vágyaikkal, frusztrációikkal. Azonban a cselekmény előrehaladtával kiderül, hogy ezek nem is annyira egyszerűen körvonalazhatóak.

A film olyan természetes könnyedséggel tárja elénk a saját életünket minden vívódással és korlátunkkal együtt, hogy első pillanatban mi magunk is meglepődünk. A párbeszédek és az atmoszféra amit teremtenek félelmetesen magyar. Mintha önmagunkat látnánk minden egyes mozdulatban és mondatban. A moziból kilépve azon elmélkedtem, vajon mi vagyunk a film részesei vagy a film vált a részünkké.

 

„Mert az ember ilyen”.

 

Illusztráció: Rónai Detti

 

A szereplők olyan problémákkal küzdenek, mint az alacsony önértékelés, a párkapcsolati konfliktusok, a bizonytalan szülői magatartás, a testvéri rivalizálás, a másoknak megfelelés igénye, az önostorozás, a kicsinyesség. Mindeközben igyekeznek megfogalmazni saját vágyaikat és végül szembenézni a hibáikkal.

Mindezt olyan finom szarkazmussal és öniróniával tálalva láthatjuk, hogy nehéz eldönteni az adott pillanatban, hogy éppen sírni vagy nevetni szeretnénk. Önmagunkból egy-egy szelet kétségkívül ott van Farkasék színes, kacatokkal, emlékekkel, elvárásokkal zsúfolt lakásában.

 

„Lehet, hogy boldog vagyok, csak általában fogalmam sincs róla”.

 

Illusztráció: Rónai Detti

 

Ernelláékat legközelebb színpadon 2017. november 16-án láthatjátok a Belvárosi Kulturális Szalonban. Sajnos erre az előadásra már elkeltek a jegyek, de ha szemfülesek vagytok a jövőben is elcsíphetitek valamelyik színházi/lakásszínházi előadásukat és a filmet már online is meg tudjátok nézni.

Kövessétek Ernelláékat a Facebookon és biztosan nem fogtok lemaradni a soron következő eseményekről.

A poszthoz készült illusztrációkat külön szeretném megköszönni Rónai Dettinek, szerintem csodásak lettek. 🙂

You may also like