Egri Mónika és a mézeskalács esete, avagy így telt a vasárnapom

Szívem szerint a programajánlóim összes állomását végigjárnám, szóval, amikor tehetem én is bevetem magam a budapesti forgatagba. Múlt vasárnapra Egri Mónika illusztrátor vásárát ajánlottam nektek, amit én sem hagyhattam ki. Persze csak azután, hogy kicicomáztam egy jó adag mézeskalácsot. Az egy napba sűrített hétvégém beszámolója következik.

 

 

Egészen eddig nem volt ünnepi hangulatom, de valahogy az előző vasárnap meghozta a kedvemet. Mint sokan mások, szombaton én is dolgoztam, így egy napom maradt, hogy kikapcsolódjak a hosszú hét után. Vasárnap délelőtt csatlakoztam nővérem és barátnője tradíciójához, és beálltam a mézeskalácssütő hadseregbe.

 

 

Nővérem, Rita állította össze a tésztát előző nap, Flóra nyújtotta, majd formákra szaggatta az alapot, majd nagyrészt én pepecseltem az apró cukorkákkal és egyéb díszítő finomságokkal. A cukormázzal meggyűlt a bajom,  szóval a képen látható karácsonyfa a nővérem munkája. 🙂

 

 

Ha szívesen kipróbálnátok karácsony előtt a receptet, olvassátok végig a posztot, a legvégén megosztom veletek nővérem féltve őrzött receptjét, amit egy idős nénitől kapott valamikor nyolc évvel ezelőtt.

A sütés után rohantam a napom második helyszínére, Egri Mónika vásárára. A kiállított képek és a barátságos légkör megbabonázott, az ünnepi hangulat itt kapott el végérvényesen.

 

 

Sikerült beszereznem egy-két tündéri karácsonyi ajándékot, de be kell vallanom, a pulóveres kutyussal sajátmagamat leptem meg.

 

 

 

 

Ha megtetszettek Móni munkái, mindenképpen kövessétek őt Facebookon. A napokban felöltötte oda is néhány munkáját, amit ti is meg tudtok vásárolni.

 

 

Végül a mézeskalács recept, amit Rita, a nővérem nagy becsben tart:

“25 deka margarint, 35 deka mézet és 25 deka cukrot gőz fölött megolvasztunk. Ha langyosra hűlt, belekeverünk 4 darab tojást. Jól elkeverjük, majd ebbe a masszába belekeverünk 3 kávéskanál szódabikarbónát és 1 zacskó mézeskalács fűszert (ha nincs, akkor 3 kávéskanál fahájat és szegfűszeget keverjünk össze), majd 1 kg lisztet. Ha jól eldolgoztuk, félrerakjuk a hűtőbe legalább 1 éjszakára. A tésztát nyújtás előtt jól átgyúrjuk, majd körülbelül fél centi vékonyra nyújtjuk. Kiszúró formákkal formázzuk és megkenjük tojássárgájával a tetejét (ez opcionális), majd pár perc alatt aranybarnára sütjük. Díszíthetjük magvakkal, cukorkával vagy cukormázzal.”

You may also like