Anna Karina, a francia új hullám ikonikus színésznője

Az európai filmművészet mindig is nagy hatással volt rám, különösképpen a francia új hullám és Jean-Luc Godard alkotásai. Godard olyan fantasztikus színészekkel dolgozott együtt filmjeiben, mint Jean-Paul Belmondo, Brigitte Bardot vagy Anna Karina.

Anna Karina, a gyönyörű és hihetetlenül tehetséges színésznő személyes kedvencem. Anna idén, szeptember 22-én ünnepli 78. születésnapját és ennek apropóján ezen a héten minden róla fog szólni a blogon. Tartsatok velem!

 

Illusztráció: Boborik

 

Anna Karina Dániában született. Már egész fiatalon több művészeti ágban is alkotott, festészetet tanult és énekelt. 14 évesen kapta első filmszerepét egy dán rövidfilmben. A modellkedésnek köszönhetően költözött Párizsba, ahol a nagy divatházak hamar felfedezték. Godard is ennek köszönhetően találkozott Annával. Az első film, amiben főszerepet kapott, Az asszony, az asszony volt.

 

Illusztráció: Boborik

 

Jean-Luc Godard és Anna Karina közötti munkakapcsolat rövid idő alatt szorosabbra fűződött. A pár 1961-ben összeházasodott. Ezt követően olyan meghatározó filmeken dolgoztak együtt, mint az Éli az életét, a Külön banda, a Bolond Pierrot vagy éppen az Alphaville. Ezek a filmek hatással vannak a mai filmművészetre, nem egy rendező merít inspirációt Godard és pályatársai munkáiból.

Tudtátok, hogy a Ponyvaregény híres táncjelenetét Godard Külön banda című filmjének táncos jelenete ihlette?

 

Részlet a Külön banda című filmből

 

Anna életében a színészet mellett a zene is fontos helyet foglalt el. Több filmben hallhatjuk énekelni, saját lemeze, videóklipjei is megjelentek. Emellett az írásban is kipróbálta magát, több regénye született.

 

Illusztráció: Boborik

 

A hatvanas-hetvenes években több európai filmben feltűnt a színésznő, érdekesség, hogy 1979-ben Mészáros Márta Olyan, mint otthon című filmjében is szerepelt.

Miután a rendező és Anna elváltak, háromszor házasodott újra. Az elmúlt években kevesebbet lehet róla hallani, a legutóbbi filmje a 2008-as Viktória, amit ő rendezett és amelynek főszereplője.

 

 

Ha a stílusos francia nőkről beszélgetünk, akkor Anna Karinát nem lehet kikerülni. A stílusa nőies és kislányos egyszerre, letisztult, de olykor bohókás. Az egyberészes ruhák, a kalapok, a kardigánok, a ballonkabát és a balerina cipő mind-mind meghatározó elemei öltözködésének. Nem meglepő, hogy modellként is hosszú ideig sikeres volt, hiszen amellett, hogy gyönyörű, nagyon sokoldalú, amit filmszerepeiben is bizonyított.

 

Illusztráció: Boborik

 

Ha kíváncsiak vagytok még Annával kapcsolatos bejegyzésekre, akkor ne felejtsétek el követni a blogot, hiszen ez a hét csak róla szól. Isten éltessen Anna!

Köszönöm a poszthoz készült illusztrációkat Bokori Boginak, azaz Boboriknak!

 

 

You may also like